Publieke ruimte

Lokale overheden hebben veel invloed op het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Laat je inspireren en bekijk wat jouw gemeente kan doen. 

Steeds meer gemeenten zien de urgentie om serieus werk te maken van preventie van seksuele straatintimidatie en seksueel geweld. Dat is goed nieuws, want de cijfers zijn schokkend. Meer dan de helft van de vrouwen en 1 op de 5 mannen heeft te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Soms met ernstige psychologische en lichamelijke gevolgen, die ook nog eens kunnen leiden tot hoge economische en maatschappelijke kosten. Lees ook:

Met ondersteuning vanuit het programma ‘Geweld Hoort Nergens Thuis’ gingen 5 pilotregio’s aan de slag om de aanpak tegen seksueel geweld in hun regio vorm te geven en (door) te ontwikkelen. Op basis van hun ervaringen en landelijke kennis zijn bouwstenen ontwikkeld. De bouwstenen zijn voor gemeenten en hun samenwerkingspartners te gebruiken bij de inrichting van een effectieve regionale aanpak tegen seksueel geweld. Bekijk:

  • Praat Samen Over de Grens!
    Onder de naam ‘Praat Samen over de Grens’ gaan Nijmeegse mannen het gesprek aan over seksueel grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen en gewenst gedrag. Zij kijken naar hun eigen gedrag en hebben hierover een open gesprek met andere mannen. Want door het gesprek over grenzen uit de taboesfeer te halen dragen we samen bij aan een prettige sfeer en veilige stad. In 4 podcastafleveringen geven zij het goede voorbeeld en voeren zij zelf dat gesprek.