Lhbtiq+ personen

Preventie van seksueel geweld bij lhbtiq+ personen

Lhbtiq+ personen lopen een verhoogd risico op seksueel geweld, vaak als gevolg van discriminatie, minderheidsstress (Rutgers) en stigmatisering. Ze krijgen te maken met specifieke risicofactoren, zoals homo- of transfobie, gebrek aan acceptatie, uitsluiting door familie of hun omgeving en geweld binnen intieme relaties. Binnen de lhbtiq+ gemeenschap zijn bepaalde groepen extra kwetsbaar voor seksueel geweld, zoals transgender personen, bi+ mensen, intersekse personen, lhbtiq+ personen van kleur en asielzoekers.

Als professional heb je een belangrijke rol in het voorkomen van seksueel geweld en het bieden van de juiste ondersteuning aan slachtoffers.

Het bevorderen van veilige en inclusieve fysieke en online ruimtes is essentieel voor preventie seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit kan worden bereikt door:

  • duidelijke gedragsnormen te stellen
  • procedures in te voeren voor het melden van grensoverschrijdend gedrag
  • en door zichtbare signalen van lhbtiq+ acceptatie in de ruimte op te nemen.

Hoe bevorder je een veilige omgeving op school? Lees het Rapport ervaringen en aanpak van pestgedrag tegenover lhbtiq jongeren in het voortgezet onderwijs van Movisie.

Door gemeenschappen te betrekken bij preventie, kunnen we een cultuur van respect en acceptatie bevorderen. Lhbtiq+ organisaties spelen een sleutelrol in het verspreiden van informatie, het aanbieden van ondersteuning en het bevorderen van een veilige omgeving voor iedereen.

Lhbtiq+ personen bevinden zich veel online, ze maken daar vrienden, ontmoeten gelijkgestemden en er ontstaan relaties. Het is daarom van belang om aandacht te besteden aan digitale veiligheid. Ook lhbtiq+ personen moeten voorlichting krijgen over veilig online gedrag, het herkennen van situaties die grensoverschrijdend zijn zoals grooming en hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen online intimidatie. Educatie over het veilig gebruik van dating-apps en sociale media is hierbij essentieel.

Bekijk ook Helpwanted voor informatie, advies en praktische hulp.

Een veilige en inclusieve zorgomgeving creëren is essentieel. Dit betekent dat je bewust werkt aan een respectvolle benadering die vrij is van vooroordelen. Gebruik altijd de juiste naam en voornaamwoorden van de persoon. Communiceer inclusief en genderneutraal en draag zichtbaar bij aan lhbtiq+ acceptatie in je organisatie, aan een gevoel van veiligheid. Bekijk de Toolkit voor zorg- en hulpverleners voor diverse e-learnings.

Processen van coming-out en identiteitsvorming kunnen stressvol en soms gevaarlijk zijn voor lhbtiq+ personen. Biedt ondersteuning bij deze processen en zorg voor een netwerk van veilige en begripvolle contacten. Dit kan hen helpen bij het vinden van hun kracht en autonomie. Bekijk de regionale regenboogzorgkaart van COC Nijmegen..

Het is daarnaast belangrijk dat je zorg traumasensitief is. Veel lhbtiq+ personen hebben te maken gehad met trauma, denk hierbij aan seksueel geweld, discriminatie of afwijzing door familie of hun omgeving. Traumasensitief betekent dat je je bewust bent van de invloed van trauma op gedrag en welzijn.

Als professional die met de lhbtiq+ personen werkt zorg je voor deskundigheidsbevordering en blijf je op de hoogte van de actualiteit. Stereotiepe opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid kunnen helaas leiden tot ongewenst grensoverschrijdend gedrag en geweld.

Bekijk de website van Act4Respect en doe de  Online cursus G-woord: aandacht voor gender om geweld te voorkomen. In deze cursus kun je ontdekken hoe je een krachtige bijdrage kunt leveren aan het voorkomen van gendergerelateerd geweld.

Aanvulling trainingsaanbod voor professionals die werken met LHBTIQ+ personen:

Educatie speelt een cruciale rol in de preventie van seksueel geweld. Bied informatie die gericht is op positieve seksualiteit, daten, consent, veilige relaties, specifiek afgestemd op lhbtiq+ personen. Het versterken van zelfbewustzijn en assertiviteit kan helpen om seksueel geweld te voorkomen. Verhalen van rolmodellen helpen bij het empoweren van deze doelgroep, bekijk de video’s van iedereen is anders een initiatief van Movisie, COC, 113 zelfmoord preventie en Ministerie van VWS.

Het versterken van lhbtiq+ personen door hen de vaardigheden en het zelfvertrouwen te geven dat zij hun wensen en grenzen mogen aangeven, is van groot belang. Trainingen in assertiviteit kunnen lhbtiq+ personen helpen om situaties waarin ze zich onveilig voelen te herkennen en hierop te reageren. Empowerment gaat ook over het creëren van een omgeving waarin mensen zich gesteund voelen om hun ervaringen te delen en hulp te zoeken. Indien daar behoefte aan is kun je doorverwijzen naar regionale en lokale lhbtiq+ organisaties die ontmoetingsgroepen hebben.

Kijk eens op de website van COC Nijmegen, zij organiseren diverse activiteiten in de regio. Voorbeelden hiervan zijn Jong&Out een community voor iedereen t/m 18 jaar; DITO Nijmegen; een Nijmeegse queer jongerenorganisatie tussen de 18 en 28 jaar.  Cocktail en buddyproject is een initiatief vanuit COC voor lhbtiq+ asielzoekers, statushouders en nieuwkomers. Check ook de agenda van het Roze Huis Regio Nijmegen.

Online

Online seksualiteit kan prettig zijn wanneer het in vertrouwen gebeurt. En met respect voor elkaar. Intieme beelden mag je nooit ongevraagd delen, dit is zelfs strafbaar!

Ga naar meer informatie over Online