Werk je in het onderwijs? Dan heb je niet alleen de taak om te signaleren maar ook proactief te handelen. En te werken aan een cultuur van respect en gelijkwaardigheid. Bij de preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag begint het met bewustzijn van de signalen. En weten hoe je hierop moet reageren.
In de schoolsetting kun je te maken hebben met seksuele grensoverschrijdend gedrag tussen leerlingen onderling, tussen schoolmedewerkers onderling en leerling en schoolmedewerkers. Ook buiten de schoolsetting kunnen leerlingen te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Denk hierbij aan de thuissituatie, op de sportclub, in de publieke ruimte en in het uitgaansleven.
Signaleren in de praktijk
Het blijkt in de praktijk dat het moeilijk is om seksueel geweld te signaleren. Daarom is het belangrijk dat het thema seksualiteit bespreekbaar is binnen het onderwijs. Dit helpt leerlingen om hier vrij over te kunnen praten wanneer er zorgen of problemen zijn. Lees ook Signalering van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het basisonderwijs van Seksuele vorming.
Een hulpmiddel bij het signaleren en duiden van seksueel (grensoverschrijdend) gedrag is het Vlaggensysteem . In de regio Gelderland-Zuid kun je voor een workshop of training Vlaggensysteem terecht bij het Expertiseteam Relaties, Seksualiteit en Diversiteit van GGD Gelderland-Zuid.
Handige links
- PO: Signalering van seksueel grensoverschrijdend gedrag van Seksuelevorming.
- VO: Signalering van problemen bij pubers van Seksuelevorming.
- GO: Signalering van problemen op het VSO van Seksuelevorming.
- MBO: Signalering van problemen op het MBO van Seksuelevorming.
Signalenkaart
Kadera, een organisatie die zich inzet voor veiligheid in relaties, heeft een Signalenkaart ontwikkeld. Dit is een handreiking om vroegtijdig huiselijk geweld en kindermishandeling te signaleren. Hierin zijn zowel signalen bij het slachtoffer als bij de pleger opgenomen en ook de risicofactoren op de verschillende leefgebieden.
