Beleid en procedures

Maakt een leerling of collega melding van seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag? Dan is het belangrijk om dit serieus te nemen, naar hen te luisteren en passende stappen te ondernemen. Dit kan betekenen dat je de leerling doorverwijst naar de juiste instanties. Of dat de school volgens beleid zelf actie onderneemt.

School & Veiligheid ontwikkelde een informatiedriehoek. Dit is een materialenoverzicht voor schoolleiders en -bestuurders. Het biedt een uitgebreid overzicht van de tools, publicaties, werkvormen en diensten die School & Veiligheid aanbiedt. Deze middelen zijn ontworpen om seksueel grensoverschrijdend gedrag op school te voorkomen. En om schoolleiders te ondersteunen bij het omgaan met (vermoedens van) incidenten op dit gebied. Bekijk de informatiedriehoek van School & Veiligheid.

Voor het primair onderwijs heeft Seksuele Vorming een handreiking beschikbaar voor het ontwikkelen van visie en beleid over structurele relationele en seksuele vorming.

Het is belangrijk dat leerlingen weten dat ze altijd terecht kunnen als ze iets hebben meegemaakt dat niet goed voelt. Probeer daarom te luisteren zonder oordeel. En hen te ondersteunen bij het zoeken naar de juiste hulp, zowel binnen als buiten de school. Bekijk ook de leidraad ‘Zo klein als mogelijk zo groot als nodig’ van School en veiligheid.

Schrijf je in voor de  Nieuwsbrief  School en veiligheid, op deze manier word je op de hoogte gehouden van o.a. interventies, trainingen en conferenties.

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van de Rijksoverheid helpt professionals met het signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling. Hieronder vallen ook psychisch of seksueel geweld en verwaarlozing.

De meldcode helpt jou als professional zorgvuldig te handelen. Overleg, zo nodig anoniem, met Veilig Thuis Gelderland-Zuid.

In geval van mogelijk maatschappelijk onrust door een casus, raadpleeg Bijzondere Zorg; Psychosociale Hulpverlening bij kleinschalige incidenten (PSHi). Het PSHi-team moet snel handelen, zodat de maatschappelijke onrust beperkt blijft.

Voor overleg kun je contact opnemen met de Afdeling Bijzondere Zorg van GGD Gelderland-Zuid. Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur  088 – 144 7238. Je wordt dan doorverbonden met de PSHi-coördinator.

Het kan zijn dat een leerling of een student een vraag of probleem heeft. Dan kan de leerling hiervoor terecht bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Als het nodig is kan deze doorverwijzen binnen de zorgstructuur van de school of naar een externe deskundige.

De schoolmedewerker of leerkracht kan zelf ook contact opnemen met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts voor advies of overleg. Zij werken eveneens met de meldcode. De afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD Gelderland-Zuid heeft aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld & kindermishandeling en kunnen verwijzen naar een vertrouwenspersoon. Leerlingen kunnen ook anoniem chatten via Jouw GGD.nl.

Wat te doen als je te maken hebt gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld? Voor studenten op het MBO, HBO en WO is een ‘Kenniskaart SGG’ ontwikkeld.

Interesse? Vraag de kaart op bij lvanderhorst@ggdgelderlandzuid.nl.

Merk je dat er zich in of rond een school of opleiding problemen voordoen? Dan kun je als directie, schoolmedewerker of vertrouwenspersoon de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs raadplegen.