Seksueel geweld

Seksueel geweld is er in verschillende vormen, zowel fysiek als (non-)verbaal, maar ook online. Er is sprake van seksueel geweld als het onvrijwillig is, ongelijkwaardig en er geen toestemming is gegeven door de betrokkene, dit noem je ook wel consent (zie Handreiking Consent).

Het is ongelijkwaardig als de ander meer macht heeft, doordat diegene sterker is, ouder is of dat je van diegene afhankelijk bent. Er wordt misbruik gemaakt van jouw positie, de ander is hiervoor verantwoordelijk.

Het kan gaan om ongewenste aanrakingen, intimidatie of aanranding. Het kan ook gaan om verbale of non-verbale uitingen, zoals seksueel getinte opmerkingen, ongepaste grappen of het sturen van ongewenste berichten. Seksueel geweld komt voor bij volwassenen en kinderen.

Vormen van seksueel geweld

Wanneer je tegen je zin seksuele handelingen moet ondergaan of moet uitvoeren. Bij een aanranding gaat het om alle seksuele handelingen behalve seksueel binnendringen. Denk aan iemand die jou aanraakt bij je geslachtsdeel. Of jou dwingt om zijn/haar geslachtsdeel aan te raken.

Het ongewenst seksueel binnendringen van het lichaam (penis, vinger of voorwerp in je mond, vagina of anus), zonder dat daar toestemming voor is.

Wanneer een volwassen persoon seksuele handelingen uitvoert met een kind, minderjarige of in andere situaties waarbij diegene misbruik maakt van het verschil in leeftijd of machtsverschil, noemen we dat seksueel misbruik.

Als iemand zonder toestemming van de betrokkene naaktbeelden online zet, dreigt door te sturen, heeft doorgestuurd of de betrokkene daarmee chanteert. Dit noemen we online seksueel geweld, bekijk de site van Helpwanted voor informatie of hulp.

Impact seksueel geweld

De impact op slachtoffers kan enorm zijn, voor meer informatie lees de Whitepaper van Rutgers over seksueel geweld.

Meer informatie

Op de website van het Centrum Seksueel Geweld is veel informatie te vinden. Je vindt hier o.a. vlogs voor kinderen, voor mensen met een verstandelijke beperking, voor ouders en naasten, voor hulpverleners en leerkrachten.

Interessante websites

Slachtoffers van seksuele intimidatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld kunnen aangifte doen bij de politie, denk hierbij ook aan online grensoverschrijdend gedrag. Op 1 juli 2024 is de Nieuwe Wet seksuele misdrijven (Rijskoverheid) in werking getreden en kunnen slachtoffers in meer gevallen aangifte doen.

Uitlegvideo Wet seksuele misdrijven